lördag 30 juni 2018

Sägnerna om Gustav Vasas äventyr i Dalarna

Anders Zorns staty av en ung Gustav Vasa i Mora
Det har varit lite skralt med inläggen nu ett tag och mitt enda försvar är att livet har kommit i vägen med annat än skrivande. Bl.a. har jag besökt släktingar i Dalarna över midsommar. När jag fått reda på lite mer, blir det kanske ett inlägg om Vasamonumentet i Mora som jag besökte under tiden, men just nu har jag snokat runt lite på  SVT:s Öppet Arkiv.

Där hittade jag en film från 1972 med titeln Sägnerna om Gustav Vasas äventyr i Dalarna (En direktlänk finns här.) och som visade sig vara precis vad titeln säger. Filmen börjar med Gustav hos Peder Swart som skriver på krönikan om Gustav Vasa när Gustav har varit kung ett tag. Därefter flyttas man tillbaka till händelserna i Dalarna årsskiftet 1520-1521. Filmen tar upp de stora "legenderna" om Gustav Vasa och det blir väldigt mycket mer Vasapropaganda än fakta, men den har med "Sägnerna om..." i titeln (även om Öppet arkiv inte skrivit ut det), varför den inte egentligen kan sägas utgöra sanningen om det som hände i Dalarna.

Stundtals fick filmen mig att tänka på filmversionen av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och det märks tydligt på stilen att de är gjorda under ungefär samma tidsperiod (Bröderna Lejonhjärta kom 1977). Den har också samma problem som Ebba Lewenhaupts bok Kung Märta som jag skrev ett inlägg om 30 mars 2018. Den speglar mer 1970-tal än 1520-tal. T.ex. förbryllades jag över att barnen i Ornässtugan sjöng en alternativ text till Tre pepparkaksgubbar, en melodi som kompnerades av Alice Tegnér först 1913. Den är trots allt välspelad, men det enda medverkande namnet jag kände igen var Nils "Mora-Nisse" Karlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar