Om mig

På sådana här "Om mig"-sidor är det ju meniingen att man ska framhäva sig själv och sina bedrifter för att få läsaren intresserad. Jag är dock en ganska tråkig person, men jag tänker ändå göra ett försök.

Jag heter Amanda Wuopio och är uppvuxen och bosatt i Märsta några mil norr om Stockholm. Jag har en katt som heter Grisen och ett stort intresse för det förflutna. Jag tror vårt kulturarv har massor att lära oss, men framför allt att berätta. Det är en otrolig resurs som vi ska värna ömt.

Historieintresset har jag haft så länge jag kan minnas. Att växa upp nära en så gammal stad som Sigtuna spelade säkert sin roll, men som 12-åring föll jag även pladask för SVT:s sommarlovsmorgon Salve, något som jag pratade i radio om en gång, vilket även det triggade mitt medeltidsintresse. Salve handlade om Kalmarunionen och steget till Vasatiden är därför inte långt.

Mitt historieintresse har lett till att jag har en kandidatexamen i arkeologi från Stockholms universitet och en masterexamen från Uppsala universitet. På det professionella planet hör min forskning egentligen hemma i vikingatiden och den tidiga medeltiden. Min masteruppsats från 2015 handlade om gravskickets förändring under kristnandet utifrån materialet från två gravfält i södra Uppland. Den finns för nedladdning här.

Utöver utbildningen, har jag erfarenhet från flera uppdragsarkeologiska undersökningar i Östergötland och Mälardalen samt även en del erfarenhet av databas- och museiarbete. Jag har dessutom deltagit i seminarieundersökningar i Västsverige (Bilden ovan är tagen vid en samtidsarkeologisk undersökning av ett skolhus i Västra Frölunda i Göteborg 2008.) och Dalarna samt på Gotland och Sicilien.

Utöver historieintresset tycker jag om att läsa, cykla och promenera. Jag har också alltid tyckt om att skriva och berätta och jag har hyst en dröm om att skriva ett Vasa-epos ett bra tag.

Jag hoppas att ni vill följa med på min skrivarresan här och på min Facebook-sida och mitt Instagramkonto.

1 kommentar: