söndag 28 april 2019

Nils Dacke - den småländske upprorsmakaren

Avbildning av Dackes avhuggna huvud från
Kalmar slott.
16 april gjorde jag min andra resa till Småland för i år. Under denna resa besökte jag åter Kalmar läns museum för ytterligare ett föredrag i serien Historiska kändisar med Kalmarkoppling där historikern Peter Danielsson berättar om historiska personer som har kopplingar till Kalmar. Förra gången jag var där handlade föredraget om Hemming Gadh och jag missade sedan ett tillfälle som handlade om Gustav Vasa och Kristian II då detta hann bli fullbokat innan jag bokade. Denna gång handlade föredraget i stället om Nils Dacke.

Nils Dacke är en minst sagt mytomspunnen person i svensk historia. Det är inte lätt att förhålla sig neutralt till historien om hans uppror, men jag tycker att Danielsson faktiskt lyckades. Han demoniserade vare sig Gustav Vasa eller Nils Dacke och pratade med inlevelse om upproret utan att överdramatisera. Källorna var huvudsakliga grunden för föredraget och han höll sig väldigt nära dem i sina tolkningar samtidigt som han sa att han förstod varför den och den småländska orten ville hävda att Dackes uppror nådde just dit.

Danielssons föredrag om Hemming Gadh var bra, men det märktes tydligt att han var bra mycket mer hemtam med att prata om Nils Dacke, så jag gissar att han har läst om honom tidigare. Han tog upp att han kände Lars-Olof Larsson, vilket inte gör det hela särskilt förvånande. Jag blev också lite fascinerad över Danielssons sätt att relatera berättelsen om Dacke till nutiden.

Istället för att dra in Pompeji eller Game of Thrones, berättade han anekdoter från sitt eget liv. Just den här dagen var det parkeringskaos i stan och Danielsson hade fått parkeringsböter, vilket han inledde med att påpeka inte hade accepterats av Dacke. Den här typen av relaterande kändes så väldigt självklar och humaniserande att jag började undra över varför inte fler historiker gör det.

Han ville ha tips om personer han skulle ta upp under fortsättningen på föredragsserien i höst och jag tog mod till mig och föreslog Märta Leijonhufvud. Hon har ingen direktkoppling till Kalmar, men Västervik ligger i Kalmar län, så hon borde kvalificera ändå tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar